Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  GYTK Hírarchívum  --  SZTE GYTK 2015. április

Jól szerepeltek a szegedi hallgatók a 2015. évi „Év Gyógyszerészhallgatója” versenyen

IMG_9876_1b

A szakértő zsűri előtt zajló hallgatói versenyen jól szerepeltek a szegedi gyógyszerészhallgatók. A három szegedi résztvevőből, Bordás Nóra V. évfolyamos gyógyszerészhallgató I. helyezést ért el. Gratulálunk Nórának, a szegedi hallgatóknak és nem utolsó sorban a felkészítő oktatóknak!

2015. április 15.

2015. április 11-én ötödik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny. Itt kiemelném, hogy az elmúlt öt évben minden alkalommal szerepelt szegedi hallgató a helyezettek között. Idén a „Krónikus degeneratív mozgásszervi betegségek: osteoporosis, osteoarthrosis” témakörben mérettettek meg a hallgatók a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában kialakított képzeletbeli officinában. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karát Bordás Nóra, Fekete Helga, és Pallagi Éva hallgatók képviselték.

A hazai képzőhelyek diákjainak ezen neves versenye lehetőséget biztosított a versenyzők elméleti és gyakorlati felkészültségének összemérésére, valamint elméleti tudásuk gyakorlati szituációkba való átültetésére. A jelentkezők nagy számára való tekintettel a délelőtt folyamán először egy rövid „beugró” feladatsor megírására került sor.

Ezt követően a legjobbnak bizonyult versenyzők gyógyszertári expediálást modellező szituációkban kellett, hogy bebizonyítsák a felkért zsűrinek (Prof. Dr. Szökő Éva, Dr. Télessy István, Prof. Dr. Soós Gyöngyvér, Dr. Bácskay Ildikó és Dr. Horváth-Sziklai Attila) és önmaguknak egyaránt, hogy ők az Év Gyógyszerészhallgatói. Minden hallgatónak két beteget játszó színészt kellett megfelelő tanácsokkal és gyógyszerrel ellátnia.

Az első beteg egy csípő artrózisban szenvedő beteg volt, akinek új gyógyszert írt fel orvosa. A gyógyszerészi kikérdezés során kiderült, hogy a beteg fájdalmai nehezen csillapodnak hagyományos nem szteroid gyulladás gátló kezelés mellett (gyakran többet szedett be az előírtnál). A kezelőorvos tramadol készítményre váltott, mivel a nagy dózisú NSAID kezelés vérnyomás problémákat okozott nála, illetve a fájdalomcsillapító hatás sem volt megfelelő. Az osteoartrózis betegségén kívül a páciens egészségtelen életmódja is fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelentett, indokolva a vérnyomáscsökkentő kezelést. A beteget meg kellett győzni a NSAID készítmény nagy adagban történő szedésének indokolatlanságáról és a tramadol készítmény megfelelő alkalmazásáról, valamint az egészséges életmód rizikó csökkentő hatásáról. A panaszok enyhítése érdekében esetlege lokális készítmény vagy betegségmódosító terápia is javasolható (glukozamin, kondroitin).

A másik szituációban a patikába betérő idősebb hölgy egy újonnan felírt készítményét szeretné kiváltani és aggodalmait fejezte ki annak hatásosságával kapcsolatosan, hiszen az előző csontritkulás elleni gyógyszerét hetente kellett alkalmaznia, míg az újat félévente. Az édesanyja is hasonló korában esett el és sokáig szenvedett. A felírt denosumab biológiai gyógyszert az orvos kezéhez rendelte. Ez alapján szükséges volt elmondani a beteg részére, hogy a készítményt az orvos fogja beadni számára. Nagyon fontos volt a szituáció helyes megoldásához, hogy a beteg megnyugtatása mellett a hallgató a kalcium és D-vitamin pótlás hangsúlyosságát is kiemelje és készítményeket ajánljon.
A színészek (Dr. Somogyi László orvos és Fazekas Fruzsina 3. éves orvostanhallgató, SE ÁOK) kitűnő játékukkal kápráztatták el a zsűrit és tesztelték a hallgatók felkészültségét.

IMG_9890_1

A szakértő zsűri véleménye alapján a verseny győztese, így „2015. Év Gyógyszerészhallgatója” Bordás Nóra, ötödéves szegedi gyógyszerészhallgató lett. A második helyezett Földes Zsuzsa (DE, V. évfolyam.), a harmadik helyezett a pécsi Maczkó Péter (PTE, IV. évfolyam) lett.

IMG_9886_1

Ezúton is szeretnénk gratulálni valamennyi hallgatónak, akik részt vettek az idei megmérettetésen, valamint a felkészítő oktatóknak kitartó munkájukért és a szervezőknek a gördülékeny lebonyolításért.


IMG_9879_1 

szöveg: Dr. Vida Róbert és Dr. Fittler András
fotók: Dr. Marosi Attila