Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  GYTK Hírarchívum  --  SZTE GYTK 2015. március

Innovatív gyógyszertechnológiai megoldások a tablettagyártásban

DSC0134b

ifj. Regdon Géza előadása a Szabadegyetemen.

2015. március 24.

Az előadó 2015. március 18-án Szabadegyetem-Szeged kereteiben tartott előadása során a gyógyszerészet, ill. az ipari gyógyszergyártás területének egy jelentős részét képező gyógyszerforma: a tabletták előállítási technológiájának és alkalmazási lehetőségeinek rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket.


Rövid történeti áttekintés után definiálta és csoportosította a tablettákat, ismertette főbb előállítási módjaikat és eszközeiket. Bemutatta azt a technológiai fejlődést, mely a kezdetben egyszerűen préselt hagyományos tablettáktól a napjainkban alkalmazott modern megoldásokig vezetett, valamint felvázolta az egyes tabletta „generációkat”.

Megismertette a hallgatóságot az originális, a generikus és az innovatív, vagy másképpen generikus plusz készítmények fogalmával, rámutatott azok fejlesztési útjának eltéréseire, az innovatív gondolkodás jelentőségére és lehetőségeire. A hallgatóság megismerkedhetett a gaszto-intesztinális rendszer különböző szakaszain alkalmazható modern szilárd gyógyszerbeviteli formákkal, amelyek a hatóanyagot a kívánt helyen (pl. bioadhezív tabletták és filmek), módon és mértékben adják le a környezetükben lehetővé téve annak felszívódását és a hatás kialakulását.


A már gyakran alkalmazott technológiai megoldások mellett (mátrix rendszerek, ODT és bevonatos készítmények) bemutatásra kerültek a ma még csak ritkán alkalmazott, vagy fejlesztés alatt álló olyan innovatív megoldások, mint pl. a gasztro-retentív készítmények (gázképzés elvén működő, széthajtogatódó rendszerek), a Dome Matrix® moduláris tabletták, az OROS® rendszerek, a multipartikuláris rendszerek, melyek nemcsak elősegítik a terápia biztonságát, hanem a beteg gyógyulását is gyorsítják. Útmutatást adott a felezhetőség vonatkozásában, ill. Accu-B® és Accu-T® többrétegű technológia révén bemutatott egy újfajta felezhető, negyedelhető tabletta szabadalmat is az individuális adagolás megoldásaként.